قیام پانزده خرداد، نهضتی خودجوش و مردمی در تهران، قم و برخی از شهرهای دیگر در اعتراض به دستگیری امام خمینی در 15 خرداد 1342 بود. زمینههای سیاسی و اجتماعی و دینی این قیام به دهه 1330 ش و اقدامات تحریکآمیز نظام حاکم بازمیگردد، اما مهمترین حادثه که منجر به شروع قیام شد، سخنرانی امام خمینی در مدرسه فیضیه قم و پخش خبر آن در کشور بود. امام خمینی در این سخنرانی بهشدت و بهصراحت به شاه و اسرائیل حمله کرد، بهدنبال این سخنرانی، امام خمینی در سحرگاه 15 خرداد در منزل خود در قم دستگیر و به تهران منتقل شد و مردم همان روز در قم و تهران و دیگر شهرها به خیابانها ریختند و قیام پانزده خرداد شکل گرفت.
تظاهرات در قم، تهران و ورامین به مقابله حکومت انجامید و تعدادی از مردم کشته و مجروح شدند، درباره تعداد شهدای این قیام نظر واحدی وجود ندارد؛ در اسناد ساواک تعداد شهدا صدها تن ثبت شده است. آیتالله خمینی، بهدلیل کشته شدن جمعی از مردم، اینروز را برای همیشه عزای عمومی اعلام کرد.
قیام پانزده خرداد نقطه عطفی در مبارزات ملت ایران در برابر حکومت پهلوی بود که استمرار یاد و خاطره آن به قیام سراسری 1357 ش و پیروزی انقلاب اسلامی انجامید.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
ثواب اطعام در روز غدیر
عید قربان
روز عَرَفَه
ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س)
14 و 15 خرداد
امام محمد باقر (ع)
شهادت امام جواد
ماه ذی الحجه الحرام و ازدواح حضرت زهرا و علی عیلهم السلام
کتاب «گناهان و محرمات در اسلام» به چاپ ششم رسید
مهدویت؛ حلقه? اتصال شیعه و سنی/ روایات و باورهای مشترک درباره? م
[عناوین آرشیوشده]